Фрактура е медицинска состојба во која се оштетува коската во континуитет. Потребно се околу 6 недели за заздравување на скршеница. Процесот на заздравување бара зголемено снабдување со крв, што може да се постигне со рана примена на висок интензитет на магнетно поле. Функционалната магнетна стимулација ја подобрува циркулацијата во погодената област и ја поддржува минерализацијата на рскавицата и заздравување на коските.