Без разлика дали сте професионален спортист, средношколски спортист или само сакате да бидете активни и да играте рекреативно, може да се појават повреди. Многу често спортски повреди се јавуваат поради паѓање на испружена рака или од повторувачки спортски активности, како пливање или тенис. Друга причина за повреди на рамената е нерамнотежа што може да се појави кај одредени групи на мускули на рамо, ако една група на мускули е посилна од друга. На пример, атлетичар кој има силни градни мускули, а мускулите на ротаторната манжетна се слаби тогаш можат да се изложат на ризик од повреда.