Пателарната тендинопатија е болна состојба на коленото и пателата, која најчесто се јавува кај спортисти. Тендинопатијата е резултат на зголемено оптоварување на екстензорите на коленото и нивните тетиви. За ефикасно лекување на тендинопатијата важно е да се врати балансот на мускулите и да се намали болката. Со функционалната магнетна стимулација се релаксираат преоптоварените мускули, додека болката во тетивите се намалува.