Постојат многу нерви кои се протегаат по должина на лактот, подлактицата, рачниот зглоб и раката. Повреди на раката, зглобот, подлактицата или лактот може да резултира со оштетување на нервите. Симптомите може да бидат благи, како што се слаба вкочанетост, пецкање или абнормални температурни чувства. Во тешки случаи, може да се намали мускулната функција или да доведе до парализа.

Многу нервни повреди се јавуваат поради хроничен замор при повторувачки движења и хроничен оток. Ова не дозволува соодветната циркулација да тече кон нервите, што влијае на нивното функционирање. Лошата положба при вршење на заеднички активности обично предизвикува прекумерна употреба на повреди и хроничен оток. Ако имате значителни нервни сензации во вашата рака, зглоб или рака, важно е да се обратите кај нас или вашиот лекар.