Во рамките на физикалната медицина мануелната терапија се дефинира како примена на различни специфични техники и вештини, но не ограничувајќи се само на манипулација и мобилизација, туку и на техники за дијагностицирање, оценување и третирање на меките ткива и коскените структури, со цел да се намали болката, да се зголеми опсегот на движење, олеснување на ефикасноста на движење, намалување или елиминација на воспалителни процеси во меките структури што доведува до релаксација, ја подобрува циркулацијата на крвта и исхраната на ткивата, а со тоа доведува до подобрување на функцијата на третираната регија.

Мануелната терапијa се дефинира и како систем на посебни пасивни техники и процедури кои се користат за утврдување и корекција на оштетените функции на ‘рбетниот столб и на периферните зглобови. Под дисфункција во мануелната терапија се подразбира функционална блокада на зглобовите поради сублуксација, дегенеративни промени, оштетени менискуси и лигаменти и сл.

Принципи на мануелна терапија:

  • поседување на познавање на анатомијата и биомеханиката;
  • почитување на контраиндикациите за мануелна терапија;
  • да не се предизвикува болка.

Мануелна  терапија веројатно е стара колку и човештвото, еден од најстарите методи на лекување кој се применува илјадници години, и со текот на времето се надополнува. 

Некои облици на мануелна терапија се:

  • Мобилизација – Пасивна неинвазивна метода со серија на ритмички движења на зафатените зглобови со цел да се постигне максимална подвижност. Оваа техника е со мала брзина но со висока амплитуда.
  • Манипулација – Инвазивна метода со брзи и остри, релативно насилни движења кои се прават на блокираниот зглоб, но движењата не смее да бидат поголеми од анатомската бариера. Оваа техника е со голема брзина, а  мала амплитуда. 
  • Киропрактика – Вид на мануелна терапија, што укажува на оценување, лекување и превенција на механички нарушувања на мускулно-скелетниот систем, особено на ‘рбетниот солб.
  • Остеопатија – Тоа доаѓа од Америка, вештина и филозофија, основана врз прецизна палпација  и врз добро дефинирани принципи. Во остеопатија постојат три принципи на работење: париеталниот или структурна остеопатија (за третман на мускулите, зглобовите, лигаментите и коските), висцерална остеопатија (за третман на внатрешните органи) и краниосакрална  остеопатија (за третман на главата, сакрум, ‘рбетниот мозок, каде што и дава приоритет на цереброспиналната течност и структурите кои ги опкружува).

Најчестите контраиндикации за мануелната терапија се: акутни воспалителни процеси, малигни состојби, широко дегенеративни промени, базиларна ‘рбетна инсуфициенција, прекумерна подвижност, психолошки промени (нервоза, депресија, хистерија).

Што е кинезитерапија ?

Целта на секоја програма за вежбање е да ве остават да се чувствувате поздраво и посилно отколку кога почнавте. Кинезитерапијата има слични цели, но вклучува широк спектар на активности кои ви помагаат да ја вратите или одржите вашата сила, флексибилност, рамнотежа, издржливост или стабилност. Без разлика дали сте биле повредени, доживеале некоја болест или едноставно забележале дека ги губите вашите физички способности, терапевтската вежба може да го спречи оштетувањето и онеспособеноста, а истовремено да ја подобрите целокупната кондиција.

Видови на терапевтски вежби

Секоја терапевтска вежба е класифицирана според нејзината цел.

Опсег на движење – Овие вежби се насочени кон зголемување на опсегот на движење во зглобовите и меките ткива. Ова може да се направи преку активни, пасивни или помогнати вежби што се дизајнирани да им помогнат на вашите зглобови да се движат подобро, без болка.

Мускулни перформанси – Зголемувањето на моќта, издржливоста и мускулната сила е од витално значење за доброто рамнотежа и стабилност, како и за здравјето на коските и зглобовите. Вежби за отпорност и вежби за издржливост се дизајнирани да ја зголемат мускулната сила.

Држење на телото – Часовите поминати на клупи, свиткување над тастатура, слаб мускулен тонус или едноставна навика можат да доведат до ужасно држење на телото. Она што не може да сфатите е дека положбата има директно влијание врз мускулната сила, рамнотежата и тенденцијата на повреда. Вежбите за држење се насочени кон исправување на лошата положба на телото, не само кога вежбате, туку во вашиот живот воопшто што може да ги ублажи болките.

Рамнотежа и координација – Секогаш кога ќе застанете или седите, коските и мускулите ќе работат заедно за да ви помогне да останете исправени. Секој пат кога ќе застанете, шетaтe, седите, миeте заби, подготвувате оброк или се грижите за вашите секојдневни активности, ја тестирате вашата координација помеѓу мускулните и скелетниот систем на вашето тело. Вашата способност да се грижите за себе или за вашите најблиски зависи од вашата способност за балансирање и координација на рацете и нозете. Затоа вежбањето за рамнотежа и координација е толку важно, особено по повреда или болест. Ако не можете да ги балансирате, ако ја изгубите координацијата, ја губите способноста да се грижите за себе.

Релаксација – Иако е важно да се работи на мускулите, зглобовите и меките ткива во телото, исто така е важно да им се помогне и да се релаксираат. Техниките за ублажување на болка, вклучувајќи ја топлината, електро терапијата, масажа можат да му помогнат на телото да се релаксира, да го подобри спиењето, да го намали крвниот притисок и да ви ја врати силата за да вежбате повеќе!

Специфични вежби за поврзување – Лесно е да се мисли на вежбање како нешто што го правиме со нашите мускули, но исто така е важно да им помогнеме на другите системи на телото. Во овие случаи, вежби кои имаат за цел дишење или циркулација може да се препорача за да помогнат во забрзување на лекувањето, подобрување на протокот на крв или намалување на стресот на телото.

Како терапевтската вежба ја олеснува болката?

Може да изгледа контраинтуитивно да вежбате кога сте во болка. Кога третирате болка со лекови и одмор, вие само дозволувате мускулите да ослабнат, предизвикувајќи поголема болка и помалку функционалност на областа. Физиотерапевтот е обучен за да ја процени функцијата на вашето тело, јачината и опсегот на движење, како и нивото на болка кога вршите основни задачи. Тие потоа можат да создадат индивидуален план за лекување, вклучувајќи и терапевтски вежби, кои можат да ги зајакнат слабите области, да ја обноват функцијата на лекување или хируршки третираните зглобови и да ги намалат нивоата на целокупната болка. Не само што може да го почувствувате животот без болка, можете да го направите тоа со поголема сила и издржливост отколку порано. Сè уште сте љубопитни како услугите за физикална терапија и терапевтската вежба може да ви помогнат? Дозволете ни да направиме евалуација и да ви помогнеме да дојдете на патот кон закрепнување.