Компресивна фрактура во долниот дел на грбот обично се јавуваат кај постарите лица и оние кои страдаат од остеопороза. Меѓутоа, со тешка траума, како на пример во несреќа, јачината на ударот може да предизвика фрактура во коските на ‘рбетот (пршлените). Денес постојат многу минимално инвазивни хируршки процедури кои можат да ја стабилизираат скршената област.

Целта на третирањето на компресивните фрактури ( хируршки или конзервативно ) е да се стабилизираат коскетните фрагметни за непречено изведување на движењата и да се овозможи времено заздравување на коските. Рехабилитацијата на компресивните фрактури може да биде доста болно. Пациентите се соочуваат со тешкотии во станувањето / легнување од кревет, седење на стол, па дури и потешкотии со одењето.