Dry Needling е медицинска техника која ја врши квалификуван физиотерапевт за веднаш да ја намали болката, мускулната тензија и да ја подобри мобилноста. Се користи во различни мускулно-скелетни проблеми, вклучувајќи: акутни или хронични повреди, главоболки, болка во вратот, болки во грбот, тендинитис, грчеви во мускулите, ишијас, болка во колкот или коленото, фибромијалгија, тениски лакт или голферски лакт.

Што е Dry Needling?

Dry Needling е третман што често ја користат физиотерапевти за да се ублажи болката. Потребно е користење на стерилна акупунктурна игла која се вметнува преку кожата во мускулите, тетивите, лигаментите или блиску до нервите за да се намали болката , да се намали тензијата на мускулите и да се зголеми мобилноста. Dry Needling не е акупунктура; се базира на модерна научна студија за мускулно-скелетни и невромускулни системи.

Што може да се третира со Dry Needling?

Dry Needling може да се користи за различни мускулно-скелетни проблеми. Кога се комбинира со традиционалната физикална терапија и напредните методи за мануелна терапија, успеавме да ги третираме повеќето проблеми поврзани со болките од глава до пети и од акутни до хронични состојби. Исто така, Dry Needling може да се користи и за да им се помогне на спортистите да ја надминат болката во мускулите. Често пати електро акупунктурa може да се искористи за да се забрза времето за закрепнување и да му се овозможи на спортистот да се врати на терен што е можно поскоро.

Дали електро акупунктурата е болна?

За повеќето луѓе има малку непријатност со вметнувањето на иглата. Ние се стремиме да го направиме третманот практично безболен, но, понекогаш, може да почувствувате “одговор на грчеви”, кој често се чувствува како брз мускулен грч или болка. Овие чувства се нормални и понекогаш пожелни.

Dry Needling е моќна техника за лекување која кога се користи во комбинација со нашите други третмани за физикална терапија, може да ви помогне да ја ублажите болката и да ја подобрите вашата функција брзо.