Механичките оштетувања на дисковите кои лизгаат од ‘рбетот и прават компресија на корените на нервите. Предизвикува болки во грбот со вкочанетост и мускулна слабост. Поради специфичната болка, Функционалната магнетна стимулација може да се употребува во сите фази на болни состојби.