Рамото е најсложениот и најподвижниот зглоб во човечкото тело. Тоа може да се движи низ повеќе од 180 степени во многу насоки и ротации. Постојат различни мускули кои мораат да работат заедно за да обезбедат соодветно движење во рамото за изведување на секојдневните активности. Рамото е составено од хумерус, скапула и клавикула. Постојат технички 4 зглобови кои го сочинуваат целиот рамен појас.

Лошата положба на телото, ослабените мускули, повреда и недостатокот на соодветен опсег на движење, сите може да предизвикаат болка во рамениците. Болката во рамото обично се чувствува и во мускулите помеѓу рамото и вратот. Потеклото на вашата болка може да одреди кои структури се вклучени.

Важно е да се напомене дека без разлика што вашата болка се чувствува на едно место, тоа обично не е извор на проблемот. На пример, болката на надворешноста на рамото може да биде од удар на зглобот или проблеми со мускулите на ротаторната манжетна. Сепак, ова може да биде предизвикано од лошо позиционирање и функционирање на рамото, што е вистинскиот виновник. Ако точно се дијагностицира изворот на проблемот, тогаш и рехабилитацијта и ќе биде успешна.